Villa Wäring Husrum & Frukost
Att bo hos oss på Villa Wäring Husrum & Frukost ska kännas lite som att komma hem till familjen Holmberg som lät uppföra huset 1913. Många unika inredningsdetaljer är väl bevarade och minner om en svunnen tid.
Efter mer än 100 år i samma släkts ägo såldes Villa Wäring 2015 till Lasse Diding, som med varsam hand låtit omvandla och inreda delar av huset till bed & breakfast. Läs mer om husets historia här!
När du från gatan ser den omdebatterade statyn Med handväskan som vapen torna upp sig framför den sandfärgade jugendvillan vet du att du kommit rätt. Statyn ägs av Hallands Kulturhistoriska Museum, men är sedan 2017 tillsvidare placerad i Villa Wärings trädgård.
På första våningen möts du av hallen med sin bevarade originalinredning, följd av den spatiösa salongen där du kan slå dig ner i en bekväm fåtölj med en god bok eller utmana medresenärerna i något sällskapsspel. Det är också här du äter frukost. Rummets bortre del har kvar sin originalfärgsättning av Adina Sand, teckningslärarinnan och konstnären som hyrde rum här hos familjen Holmberg från det huset stod klart 1913.
Det för gästerna fullt utrustade köket där också frukostbuffén var morgon dukas upp avslutar rundturen på första våning, vars allmänna utrymmen är tillgängliga för husets gäster under hela vistelsen. På våning ett finns även rummen Henning Holmberg och Lovisa Holmberg, uppkallade efter paret som lät bygga Villa Wäring.
Innanför köket vindlar sig trappan upp mot vinden och rummen där. Hit upp flyttade familjen Holmberg med de många barnen om somrarna när husets nedre delar övertogs av sommargäster. Nu är rummen häruppe vinterbonade och gästrum året om, men fortfarande ytterst lämpliga för barnfamiljer. Uppe på vinden hittar du rummen Adina Sand med tre till fyra bäddar och Gottfrid Ljunggren (husets arkitekt) med två. Här uppe finns också ett litet kök, ett par bekväma fåtöljer, skrivplats, gemensamt badrum och en extra gästtoalett.
Omgivningarna
Villa Wäring är belägen i Södra Villastaden, som gränsar till Varbergs centrum med dess utbud av restauranger, affärer, torghandel mm. Samtidigt är det ett lugnt kvarter där en av grannfastigheterna utgörs av Södra kyrkogården, en fornminnesklassad ödekyrkogård från 1600-talet. För den badsugne är det inte långt till närmsta badplats. 600 meter till fots eller på cykel så befinner du dig på strandpromenaden och de närmaste badmöjligheterna där är de för Varberg välkända nakenbaden. Om du hellre behåller badkläderna på så är det inte mycket längre till vanliga badplatser, antingen Fästningsbadet och Barnens badstrand nordväst om Varbergs Fästning eller Djupa Dräkt strax söder om nakenbaden. Strandpromenaden och det till den angränsande friluftsområdet Hästhagaberget är för övrigt ett fantastiskt promenadstråk året om.